7 Belangrijke Aandachtspunten voor Lokale SEO: een Handige Checklist

Je ideale SEO checklist

Lokale SEO, oftewel Search Engine Optimization op lokaal niveau, kan een aanzienlijke impact hebben op het succes van jouw bedrijf. Een doordachte lokale SEO-strategie zal de zichtbaarheid van je bedrijf aanzienlijk vergroten. Om je op weg te helpen, hebben we een uitgebreide lokale SEO-checklist samengesteld met een aantal cruciale aandachtspunten.

Deze checklist biedt waardevolle inzichten en praktische tips om ervoor te zorgen dat je bedrijf lokaal goed vindbaar is. Laten we samen aan de slag gaan en ontdekken hoe je lokale SEO kunt op een handige manier kunt gebruiken om je bedrijf te laten opvallen in jouw regio of buurt.

Is Lokale SEO Geschikt voor Jouw Bedrijf?

Voordat we de checklist doornemen, is het belangrijk om te beoordelen of lokale SEO wel de manier is om gevonden te worden voor jouw bedrijf. Stel jezelf de volgende vragen:

 1. Heeft je bedrijf een fysieke locatie of is het volledig online?
 2. Richt je je voornamelijk op internationale activiteiten?
 3. Ligt de nadruk van je bedrijf op B2B-activiteiten?
 4. Is je onderneming een nichebedrijf met een specifieke doelgroep?

Als je “ja” hebt geantwoord bij meerdere vragen en je hebt geen ‘winkel’ of lokale aanwezigheid, dan is lokale SEO waarschijnlijk minder relevant voor je bedrijf. Als je echter een fysieke winkel hebt of diensten aanbiedt binnen een bepaalde regio of buurt, dan is lokale SEO van groot belang voor de groei en vindbaarheid van je bedrijf.

De Lokale SEO-Checklist

Nu we hebben vastgesteld dat lokale SEO relevant is voor jouw bedrijf, kunnen we de checklist doornemen. Door deze stappen te volgen, vergroot je je kansen om gevonden te worden bij relevante lokale zoekopdrachten en trek je meer relevante bezoekers naar je website.

Stap 1. Creëer een website met goede basisinfo en kenmerken

Het eerste aandachtspunt op de checklist is het creëren van een sterke basis voor je website. Zorg ervoor dat je website voldoet aan de volgende elementen:

 • Mobielvriendelijk of Responsive Design: Google indexeert tegenwoordig de mobiele versie van je website eerder dan de desktopversie. Een mobiel geoptimaliseerde website is dus een ABSOLUTE must voor lokale SEO.
 • Snelle Paginasnelheid: Paginasnelheid is een belangrijke ranking factor en zorgt ervoor dat bezoekers niet afhaken. Meet je paginasnelheid met Pagespeed Insights. Mensen in de buurt zullen je ook vaak met een mobieltje zoeken, dus een responsive design is een must.
 • URL-structuur: Zorg voor een duidelijke en gemakkelijk navigeerbare websitestructuur met niet te lange URLS. Vergeet niet je sitemap (in .xml formaat) in te dienen bij Google en Bing.
 • Interne Links: Link naar relevante pagina’s op je site om de gebruikers en zoekmachines te helpen de informatie te vinden. Maak het niet spammy maar zorg dat alle belangrijke onderwerpen en aspecten gelinkt zijn.

Stap 2. Lokale Zoekwoorden Vinden en Toepassen

Het is van essentieel belang om te weten op welke lokale zoekopdrachten je bedrijf gevonden moet worden. Voer een lokaal zoekwoordenonderzoek uit en stel een zoekwoordenlijst samen met behulp van de Google zoekwoordplanner, Google Bard en ChatGPT. Dat werkt net zo goed als betaalde pakketten.

Zorg ervoor dat je SEO-zoekwoorden relevant zijn aan je bedrijf, producten of diensten, en locatie. Op die manier kun je je richten op mensen die specifieke producten of diensten in jouw buurt zoeken.

Gebruik Google Bard bijvoorbeeld: en geef de volgende Prompts in:

 1. Kun je me een lijst geven van Nederlandse commerciële zoekwoorden voor de niche [VOEG TREFWOORD IN], die voldoen aan de gouden zoekwoordverhouding en een zoekwoordmoeilijkheid van onder de 20 hebben in Google in het Nederlands?
 2. Gebruikmakend van het zoekwoord: [VOEG TREFWOORD IN], maak een outline voor een artikel met de volgende tien criteria. Inclusief een titeltag en meta-beschrijving die de lezer op de zoekmachine verleiden om te klikken, gebruik ellipsen in de meta-beschrijving en zorg ervoor dat het hoofdzoekwoord is opgenomen. In het artikel zorg je ervoor dat het semantisch alle aspecten van het gerichte zoekwoord behandelt, samen met eventuele ‘Mensen vragen ook’-vragen uit Google-zoekopdrachten. Je voegt ook gerelateerde LSI-zoekwoorden en specifieke entiteiten toe die verband houden met het onderwerp. Je zou moeten streven naar een diepgaand artikel dat niet alleen het onderwerp behandelt, maar ook aanzienlijke waarde toevoegt voor zowel de lezer als de zoekmachines.
 3. Kun je een verbazingwekkende, aandacht grijpende inleiding schrijven met een op emotie gebaseerde haak om lezers te trekken, waarbij je ervoor zorgt dat je alle punten behandelt die in de inleiding zijn beschreven?
 4. Oké, laten we nu naar sectie 2 kijken. Laten we dit maken met de intentie om de lezer echt te informeren over elk van de genoemde punten. Zorg ervoor dat de sectie een openingsparagraaf heeft en dat elk punt ten minste 2 bijbehorende alinea’s heeft.
 5. Tot slot, laten we onze afsluitende alinea maken waarin je alles samenvat, belangrijke punten uit elke sectie noemt en echt de voordelen van elk deel verkoopt. Moedig de lezer aan om actie te ondernemen op basis van wat er is besproken en bied een laatste stukje advies met betrekking tot het onderwerp.

Stap 3. Maak een Blog en gebruik FAQs

Het regelmatig publiceren van blogberichten kan bijdragen aan de expertise en autoriteit van je website, terwijl het voor verse content zorgt. Overweeg ook FAQs op je site (liefst met schema.org code), die antwoorden bieden op veelgestelde vragen en zoekwoorden.

Stap 4. Optimaliseer je Google Bedrijfsprofiel

Je Google Bedrijfsprofiel is cruciaal voor lokale zoekopdrachten. Claim je profiel en optimaliseer het door alle informatie up-to-date en compleet te houden. Opleuken van je profiel met foto’s helpt enorm.

Stap 5. Verzamel Reviews

Reviews spelen een grote rol in lokale zoekresultaten. Beheer en stimuleer reviews van tevreden klanten om je lokale positie te verbeteren. Dit zal enorm helpen. Vraag klanten om een review te schrijven.

Stap 6. Zorg voor Consistente Lokale Vermeldingen

Plaats je bedrijf met info op lokale websites en zorg ervoor dat je bedrijfsinformatie, met name de naam, het adres en het telefoonnummer, consistent is op al deze platforms.

Stap 7. Verzamel Lokale Backlinks

Linkbuilding blijft belangrijk. Verzamel lokale backlinks door je aan te melden bij lokale bedrijvengidsen, gastblogs te schrijven, lokale evenementen te sponsoren, en samen te werken met lokale bedrijven en andere ondernemers.

Bonustips voor betere SEO

 1. Optimaliseer je titeltags en metabeschrijvingen om het klikpercentage naar je website te verhogen. ChatGPT en Bard kunnen helpen.
 2. Gebruik Local Business Schema Markup om essentiële informatie over je bedrijf aan zoekmachines te bieden.

Vink alle vakjes af op deze lokale SEO-checklist en begin vandaag nog met het optimaliseren van je online aanwezigheid op lokaal niveau. Lokale SEO is een krachtige manier om potentiële klanten in je omgeving te bereiken en je bedrijf op de kaart te zetten, zelfs als je een wat kleiner bedrijf bent.